Proiecte speciale

  1. “SOS SATELE ROMÂNE!” | (proiect Pilot)

Proiectul se adresează în exclusivitate studenţilor la Arhitectură ce doresc să dea o mână de ajutor (voluntar) la recondiţionarea unei serii de locuinţe tradiţionale tipice zonei. Ne dorim sădemarăm proiectul încercându-ne “mâna” la refacerea acoperişului de paie ceaparţine unui sălaş de vară (sau, cum i se spune în Comunitate, stână). POZA

  1. POŞAGA BRUNCH

Descoperiți cu noi un autentic mozaic cultural şi gastronomic: reţete vechi şi uitate sunt gătite de bucătărea­sa satului împreună cu vecinii sau alte familii, folosind doar produse locale şi de sezon. Alegem cel mai frumos loc şi mâncăm împreună în aer liber. Vă invi­tăm apoi să descoperiţi cultura locală într-o drumeţie sau o plimbare prin sat.

Evenimentul ţine 2 zile (un weekend) cu sosire vineri după-amiaza/seara şi plecare duminica /după-amiază. Într-una din cele două seri se va organiza şi un foc de tabără—în jurul căruia vă încurajăm să vă etalaţi talentul artistic (de exemplu, cântat la chitară sau din voce).

Ca un factor inedit, pentru cei care au curajul să vină până în Comunitate (şi să se şi întoarcă) doar pe bicicletă… avem cadouri—surpriză! Anul trecut, unul din prietenii Comunităţii (Marius Cobârzan) a făcut 70 KM pe bicicletă din Cluj până în Poşaga- şi evident că tot atâţea ca să se întoarcă. Deci…orice e posibil cu puţină voinţă& putere!

  1. COOKING MISH-MASH

Timp de 2 zile (preferabil în weekend), participanţii vor învăţa ce înseamnă să găteşti cu adevărat în manieră SLOW FOOD* Dintre reţetele propuse nu pot lipsi: supa de cartofi cu rântaş | mămăliga împăturită | balmoş | plăcinta umplută cu ierburi | mâncarea de ciuperci.

*Slow Food a apărut ca şi alternativa sănătoasă a variantei Fast Food. Încurajează cultivarea de plante & seminţe specifice doar ecosistemului local astfel încât mâncarea rezultată din respectivele ingrediente să fie nu doar tradiţională (specifică locului), dar şi cât mai sănătoasă. Sau, pe scurt, consumatorul să poată controla sursa şi calităţile hranei pe care le pune în farfurie.FOTO

 

  1. Lada de Zestre

Timp de 11 zile complete, participanţii vor avea ocazia să trăiască, muncească şi sărbătorească alături de membrii Comunităţii. Rând pe rând, ei vor cunoaşte munca: ce înseamnă să lucrezi într-o gospodărie tradiţională (lucrul cu lemnul, dar şi crearea manuală de obiecte de îmbrăcăminte şi decorative), dar şi în afara ei (în special când vine vorba de munca cu fânul), vor vedea ce înseamnă să ai grijă de animale. Totodată, se vor bucura de drumeţii în natura pură şi aerul extraordinar, se vor relaxa duminica alături de restul localnicilor (cel mai degrabă la un picnic) şi, cu puţin noroc, vor lua parte şi la o zi autentică de târg!

Cazarea se face doar în casele localnicilor—ca, atunci când proiectul a luat sfârşit, participanţii să poată spune că lasă în urmă prieteni, şi nu o unitate de cazare 😉