Despre

Organizaţia non-profit JJ Films & Culture©, împreună cu primăria Comunităţii- Poşaga, îşi propune un proiect unic intitulat “the Dowry Box” [sau “Lada de Zestre”]. Acesta constă în conservarea şi promovarea a tot ceea ce a rămas autentic (adică toate acele obiceiuri, tradiţii şi meşteşuguri neaoşe, arhaice) în Comunitatea în discuţie. Originalitatea proiectului este dată de metoda de lucru propusă: turismul cultural adică turistul este poftit să trăiască, muncească şi sărbătorească cot la cot cu gazda în casa căreia, de altfel, va fi cazat. În plus, proiectul se extinde şi pe teritoriul bio-diversităţii– oaspeţii putând descoperi, în timpul pe care nu şi-l petrec cu membrii Comunităţii, un număr impresionant de locuri unice, catalogate ca arii naturale protejate.

^ Începând cu vara lui 2014, având în vedere numărul ridicat de solicitări, tipul de cazare s-a extins şi la închirierea de case tradiţionale ţărăneşti (altfel nelocuite).

Întreaga poveste a început în vara lui 2012, când Ioana JOCA-Spielman (fondatoarea / creatoarea acestui proiect / site) şi Pablo Lamosa (cameraman şi fotograf spaniol din Galicia) au realizat o monografie folclorică completă a Comunităţii sub forma unui proiect de film intitulat “Poşaga: the authentic Transylvanian Village Community”. Din mâinile harnice ale celor doi au ieşit 16 clipuri (ambientale şi interviuri) + un trailer al Comunităţii– toate capturând perfect natura autentică a oamenilor şi a locurilor. A urmat vara lui 2013 şi prima ediţie a „the Dowry Box”: proiectul-pilot s-a dovedit a fi un experiment reuşit în cadrul căruia 7 turişti străini au fost invitaţi să devină, timp de 2 săptămâni, membrii activi ai Comunităţii—exerciţiu devenit posibil prin integrarea lor în viaţa de zi cu zi a Comunităţii şi, în special, a Fermei –gazdă (“the Happy-Clappy Farm”) şi a proprietarilor acesteia (familia Melinte). Proiectul a fost un succes total– am reuşit să îl aducem chiar şi pe cel mai important post comercial de televiziune [Pro TV], în prime-time și am atins, în mai puțin de 2 ani, 40.000 de vizionări pe Youtube (100% organic reach).

Din vara lui 2014, lucrurile au prins putere şi viteză fiindcă am reuşit, în mai puţin de 2 ani, să ne creăm vizibilitate şi credibilitate– prin faptul că s-a format o masă critică de turişti, dar şi un impact major la nivel de informaţie pe siturile de content & social media (în special Facebook şi YouTube). Turişti din Marea Britanie, Suedia, SUA, Germania, Slovacia şi România ne-au trecut pragul şi au plecat lăsând în urmă nu doar amintiri de neuitat, dar şi prietenii solide. Chiar dacă majoritatea oaspeţilor ne-au vizitat pentru proiectul “The Dowry Box”, uşa Comunităţii rămâne deschisă tuturor celor ce vor să ne viziteze ca simpli turişti—liberi să îşi organizeze durata şederii şi programul după bunul plac.

^ Nu în ultimul rând, Comunitatea-Poşaga a fost locul în care s-au filmat documentarul „the Grandparents” (nominalizat la 2 premii BAFTA | British Academy of Film & Television Arts) şi docu-ficţiunea „a Transylvanian Tale” (cu premiera mondială în 2015).