De ce Comunitatea-Poșaga?

Punctele forte ale Comunităţii sunt natura, în starea ei pură (neatinsă de mâna omului & întinsă cât vezi cu ochii) şi numărul relativ mare, în raport cu alte comunităţi similare, de activităţi şi obiceiuri autentice zonei. Exact în jurul celor două puncte forte am reuşit să brodăm o poveste foarte frumoasă, care constituie de altminteri miezul a ceea ce are Comunitatea mai fermecător. Acest miez poartă numele de „the Dowry Box” (sau „Lada de Zestre”).

Proiectul despre care vorbim este, în fapt, un exerciţiu antropologic unicat, realizat prin observare sau/şi participare activă. Mai exact, timp de 11 zile pline, oaspeţii sunt invitaţi să observe sau chiar să şi participe la viaţa de zi cu zi a Comunităţii. O zi obişnuită de vară ar începe cu un mic-dejun copios căruia îi urmează mersul la câmp pentru munca cu fânul (cosit, întors otava, făcutul clăii, transportul fânului cu carul, de la câmp la gospodărie); după o masă de prânz, gătit a la carte NUMAI după reţete tradiţionale româneşti (multe din zonă), oaspeţii îşi pot petrece după-amiaza răcorindu-se în apele cristaline ale Văii Poşaga. Spre seară, sunt invitaţi să meargă până sus, la stână, să observe cum sunt aduse la muls şi hrănite diversele animale ţinute la stână (vaci, boi, bivoli, capre). Nu în ultimul rând, pot avea parte de o cină sub clar de lună, poate chiar la lumină de felinar, urmată de un cer înstelat– admirat de pe o saltea umplută cu paie şi aşezată în grădinuţa casei unde sunt găzduiţi turiştii. Somnul care urmează a fost descris, de majoritatea oaspeţilor noştri, ca unul dintre cele mai odihnitoare– eliberat de orice gânduri apăsătoare sau larmă exterioară.

Pe lângă munca cu fânul, în funcţie de anotimp, turiştii mai pot observa sau lua parte şi la: arat & semănat | seceriş & treierat de grâu | strângerea porumbului şi a fructelor din livadă & pădure, a ciupercilor & a alunelor de pădure | obţinerea de ţuică (jinars) | făcutul pâinii la cuptorul de lemne & a diverselor tipuri de mămăligă | activităţi legate de lucrul manual (de ex, lucrul cu lâna sau tâmplăria) | apicultura | DOAR observat, de la mare distanţă, familiile de porci mistreţi sau caii semi-sălbatici (pe care Comunitatea îi lasă să alerge liberi din mai până în septembrie). Cum duminica NU e niciodată zi lucrătoare în Comunitate, turiştii se pot relaxa observând Comunitatea care merge, în parte, la Biserică (ortodoxă sau catolică); sau pot face drumeţii în zonă. Opţional, se pot organiza excursii mai extinse (cu sau fără maşină la purtător) care să ţină o zi întreagă.

^ Proiectul “Lada de Zestre” poate fi adaptat pentru orice interval de timp cuprins între lunile IUNIE şi SEPTEMBRIE. Programul detaliat pe zile & ataşat la capitolul ‘Proiecte speciale’ este un simplu exemplu- ales să descrie activităţile tipice din lunile IULIE + AUGUST. Taxa de participare & preţurile per meniu rămân neschimbate, indiferent de perioada aleasă.

Mai trebuie adăugat că, de când am lansat acest proiect în vara lui 2013, mai bine de 30 de oaspeţi din toate colţurile lumii ne-au trecut pragul. Dintre aceştia, cel mai tânăr a fost, fără nici un dubiu, un băieţel de doar 1 an, pe numele său Elio / Germania. Cel mai probabil că pentru el Poşaga va fi întotdeauna amintită ca locul în care a învăţat să facă primii paşi. Go, Elio!

Poate că trebuie să subliniem că în Comunitatea-Poşaga se regăseşte, chiar dacă la scară MICĂ, ultima cireadă de bivoli din zonă. Totodată, tot ţinând de Comunitate, e Rezervaţia Naturală Scăriţa-Belioara (cu plante unice în Balcani), unul din cele 8 izbucuri (‘Izbucul Bujor’) din Europa, o bisericuţă de lemn extraordinar de pitorească (datând din sec. 18), câteva peşteri, precum şi o serie de construcţii tradiţionale (colibe şi şuri) mai vechi de 100 ani.

Una peste alta, oaspetele care se hotărăşte să intre în lumea magică a Comunităţii va trăi zile de poveste şi nopţi de vise line. Iar, la întoarcerea acasă, va putea povesti că viaţa, aşa cum vesticii o ştiau acum 50-60 ani, are încă o inima care bate puternic chiar în miezul Transilvaniei, în Poşaga noastră.

TDB Gasca totala

TDB La FanMic DejunLa viteBivoli GligorGrau total1398399_584066221630339_2358443_oBalmos-genialTDB La Razboi TesutMustangsGligor si bivolii3 Bivoli