Activități

TREKKING | HIKING | BIKING:

Există două feluri de vizitatori care ne calcă pragul: cei pasionaţi de drumeţii scurte (de doar câteva ore) SAU cei care doresc să se aventureze în excursii care să dureze cel puţin 1 zi.

^ Pentru prima categorie, recomandăm explorarea Comunităţii-Poşaga—ce se întinde pe mai bine de 20 kilometri, de-a lungul Văii Poşaga. Fie pe jos, fie pe bicicletă, întreg peisajul este magnific, presărat fiind cu: case şi suri tradiţionale (unele mai vechi de 100 ani), Vâltoarea, schitul Poşaga, biserica din Belioara, Cheile Poşăgii, mini-peşteră. În funcţie de momentul ales pentru drumeţie, turiştii pot observa şi o parte din activităţile Comunităţii: cosit | strânsul fânului | arat | lucrul cu animalele etc.

^^ Pentru a doua categorie, punem la dispoziţie 3 trasee diferite. Recomandăm ca, în cazul oricărui dintre ele, turiştii să aibă cu ei îmbrăcăminte & încălţăminte potrivite, frontală, suficientă apă şi (pentru orice eventualitate) cort.

  1. Comunitatea Poşaga à Rezervaţia naturală Scăriţa-Belioara:

Mers pe jos / 1 way: cca. 5 ore. Harta Traseului &POZE

  1. Comunitatea Poşagaà Muntele Băişorii:

Mers pe jos / 1 way: cca. 5 ore. Harta Traseului &POZE

  1. Comunitatea Poşagaà Bedeleu:

Mers pe jos / 1 way: cca. 4 ore. Harta Traseului &POZE. Bonus: “Poarta Zmeilor” = Poarta & Peştera!

 Tur ghidat (1 zi)

Cine se scoală de dimineaţă, ajunge să vadă peisaje şi minunăţii naturale ce nu prea pot fi uşor descrise în cuvinte. Cel ma probabil căpozele de mai jos vorbesc de la sine!

Pe scurt: după un drum repejor cu maşina, se ajunge în Comunitatea vecină (Sălciua) de unde începem să urcăm pe un drum construit special pentru a savura panorama. Urci, urci, urci până când ajungi să te simţi ca pe acoperişul Carpaţilor: cât cuprinzi cu privirea, întinderi nesfârşite de munţi grandioşi. O scurtă diversiune, sub formă de drumeţie, ne duce apoi până la Cascada “Vânătările Ponorului”.

Cum deja au trecut cam 2 ore de când ne tot plimbăm, e cazul să ne urcăm la loc în maşină & să continuăm aventura! Pentru a ajunge la cea de-a doua destinaţie (Comunitatea Ponor) vom traversa un defileu lăsând mereu în spate un peisaj splendid. Nu lipsesc pe drum nici micile aventuri, gen:mai apare o văcuţă în cale sau observi din mers cum localnicii culeg fructe de pădure. În sfârşit, ajungem în Ponor—o Comunitate tipică de munte în care unii localnici încă mai au şei din lemn pentru caii lor. Gazda noastră din Ponor are o căsuţă ascunsă bine lângă pădure, în curtea căreia ajungi traversând o şură veche. Ne aşteaptă o masă copioasă—însoţită de ceva să ne dea tărie (ţuică& cafele). Şi, dacă avem noroc, ne va saluta de dincolo de gard mascota gospodăriei, căprioara Bambi!POZE

După o zi plină de aventură şi mâncare autentică, drumul de întoarcere va fi pură relaxare—pe care, desigur, abia o aştepţi! Iar somnul din noaptea ce urmează va fi, GARANTAT, ca de bebeluş.